Het stinkt hier! - Reisverslag uit Bombay, India van Judith Rietveld - WaarBenJij.nu Het stinkt hier! - Reisverslag uit Bombay, India van Judith Rietveld - WaarBenJij.nu

Het stinkt hier!

Door: Judith

Blijf op de hoogte en volg Judith

03 Juli 2011 | India, Bombay

Hallo!

Ann en ik zijn inmiddels aangekomen in Mumbai, India!
Zoals de meesten wel weten, zijn we hier om een vrijwilligersstage te gaan doen bij PrimeTrust, een Indiase organisatie in Puducherry die zich inzet voor empowerment van de Indiase vrouw, o.a. door het bemiddelen in microkrediet. Ik ga hier tien weken werken, Ann vijf.
Dinsdag gaan we beginnen, maar voordat het werk losbarst, bekijken we eerst nog twee steden van India: Mumbai en Chennai.

Gisteren zijn we allebei aangekomen in Mumbai, mygod wat een stad! Onze zintuigen hebben al erg veel te verwerken!
Main findings: het is hier erg arm en druk... en het stinkt hier!
Is het geen wierook, dan zijn het wel vieze eetluchten of benzinestank van de straat die we ruiken! Maar elk nadeel hep zn voordeel: zo ruiken we onszelf tenminste niet, want erg fris ruiken in deze stad met 40 graden en een luchtvochtigheid van 100% is volgens mij niet echt mogelijk.. ;)
De armoede is hier duidelijk zichtbaar, ik was toch wel verbaasd dat het nog zoveel armer is dan Vietnam. Zo hebben we veel krottenwijken gezien en zijn er veel bedelaars. Die bedelaars proberen we te negeren omdat dat het beste schijnt te zijn, maar dat is best moeilijk als je in een taxi zit en aan beide ramen staat een zielig kindje je met grote ogen en opgehouden handje aan te kijken..
Verder is het hier MALLE druk: overal mensen!! En iedereen is druk bezig met dingen verkopen, etenswaren rondsjouwen, etc.

Het kostte ons gisteren drie uur om bij ons hostel te komen, waarbij we drie dingen leerden:
1. het verkeer is een chaos (en de eerste koeien op straat zijn al gespot!)
2. taxichauffeurs en mensen op straat spreken over het algemeen geen Engels (wat ik vreemd vond, ik dacht dat Engels hier een redelijk algemene taal zou zijn...)
3. vraag nooit een Indier de weg (dan gaat hij namelijk al zijn vrienden vragen of zij het wel weten, om vervolgens een kwartier lang met zn allen te gaan discussieren wat nou de weg is, om je vervolgens alsnog de verkeerde richting uit te sturen)
Kortom: twee uur taxi, een uur lopen, en vijftig Indiers later, kwamen we dan uiteindelijk bij ons hostel aan. De laatste Indier, die de weg wel wist, wilde natuurlijk wat roepie voor zijn hulp. Het hostel is verder voor Indiase begrippen heel prima!

Gisteravond hebben we met mijn vriendinnetje Elvera, die hier ook is voor stage, en haar vriendin, gegeten in Cafe Leopold (bekend van de terroristische aanslagen in 2008, de kogelgaten zaten nog in de muren) en daarna hebben we de bekende Gateway of India en het VT treinstation bekeken. Omdat onze hoofden nog nadeinden van het vliegtuig, zijn we al om 8 uur ons bed in gekropen, om er pas 14 uur later weer uit te komen! :O

Vandaag gaan we Mumbai verder bekijken, en om 9 uur vanavond vliegen we door naar Chennai. Op naar verdere prikkelingen voor onze zintuigen! :)

Liefs!

Judith

• 03 Juli 2011 - 06:52

Elvera:

succes met de vliegreis en chennai en Pondicherry!!!! was leuk jullie hier even te zien :) xxx

• 03 Juli 2011 - 07:11

Marije:

Wauw, tof meis!!! Weer een hele ervaring zo :) geniet ervan deze vrije daagjes! xxx

• 03 Juli 2011 - 09:28

Roosmarijn:

Klinkt al als een hele ervaring! Have fun! xx

• 03 Juli 2011 - 10:17

Robin:

Jeuj, alweer een nieuwe reis! Nice! Succes met de stank hihi. En heel veel plezier verder, ben benieuwd! :D
    Dikke kussszz

• 03 Juli 2011 - 12:23

Mama:

Wat een indrukken heb je weer te verwerken! En die temperatuur en die luchtvochtigheid.... niet te doen, toch?
    Gelukkig schrijf je over een redelijk hostel! Zijn er ook vervelende insecten of leguanen, hagedissen, enz.? Of valt dat wel weer mee?
    Goede reis verder naar je bestemming!

• 03 Juli 2011 - 16:32

Danya:

Haha, de beroemde geur van India. Geloof me, het went niet ;) Heeeeel veel plezier. Wordt vast weer een supertoffe ervaring :D

• 05 Juli 2011 - 18:49

Wilma:

Ha Judith,
    Wat een indrukken hè! En dan net terug uit Curacao...
    Over geven aan bedelaars: daar zegt iedereen iets anders over. Ik gaf altijd wél iets (het voelt naar om niets te geven en die mensen hebben het echt nodig! Ik zorgde altijd voor wat kleingeld op zak), maar ik gaf geen geld aan kinderen (wel snoepjes of zo maar vooral als ik meer contact had: niet altijd zin in bendes kinderen achter me aan!).
    De weg vragen: als je een adres of kaart of iets anders leesbaars geeft: geef het op z'n kop. Als het niet omgedraaid wordt weet je dat ze niet kunnen lezen en dan wacht je even voor de vorm tot je beleefd kan bedanken en je weg kan vervolgen. ;-)
    Nog een tip: Chennai is een grote stad, niet veel aan, maar dichtbij is Mababalipuram en dat is een heel leuk klein relaxed en mooi dorp aan zee waar je lekker aan het strand kunt ontbijten, ook wel wat kan zien.
    Take care!
    wilma
    PS: Met water echt uitkijken: om geld te verdienen worden lege flessen gevuld en de dop er zo netjes mogelijk weer op gedraaid. Als de dop niet vast zit: niet drinken. Tijdens onze vakantie is Rob volgens mij hierdoor weken beroerd geweest.

• 05 Juli 2011 - 19:30

Piet Krediet:

Er mooi stukje heb je weer geschreven! Misschien heeft Prinses Maxima nog personeel nodig...
    Bijna niet bij te houden waar je de laatste tijd tijd uithangt".
    India.
    Enorme economische groei maar de rijken worden rijker en de armen armer...
    Maar goed,
    ik ben Sinterklaas niet, ik ben Piet Krediet
    en terugbetalen doe ik niet... :-)

• 07 Juli 2011 - 18:52

Wilma:

Hoi Judith,
    Ik delete je bericht per ongeluk meteen, dus weet niet vanaf welke plek je het gestuurd had. Dit is, denk ik., niet de meest logische plek om te antwoorden - maargoed. Ik weet niet zoveel meer in die buurt dan Mahabalipuram, maar dat is wel echt héél leuk. Verder: Kumbakonam, maar daar ben ik zelf niet geweest. En verder: Madurai, maar dat ligt voor de hand... Sterkte in de hitte! Ik denk dat het heeeeeel heet moet zijn nu...
    Dag! x wilma

• 07 Juli 2011 - 19:11

PS:

Hersentjes werken traag... ik ben nog wél op andere plekken geweest: Chidambaram, een klein maar erg druk stadje (veel lawaaiige brommertjes) met een waanzinnig tempelcomplex (toen wij er waren was het stikdruk met zingende en biddende mensen, nogal overweldigend. Indrukwekkend vond ik, Rob werd er niet helemaal goed van). Verder is Trichy (Tiruchirappalli) een aardig stadje met een mooie tempel, mooi uitzicht. Mijn zus Corrie had hier een Indiaas vriendje, ik dacht ´misschien kom ik hem tegen´ en ja hoor - dat was een erg rare ervaring. (mee naar zijn huis geweest, een erg arme jongen die er op stond van alles te betalen, betaalden wij stiekem moest hij daar weer over heen - lastig). Nou ja, is lang geleden! Zuid-India is trouwens heel anders dan Noord-India hoor. Mocht je het hier niet bevallen: Noord-India is echt anders.
    Doeg weer!